IKEA slaví 20 let v ČR



Určitě vám nikomu neunikla masivní kampaň Ikea k 20 letům působení zde v České republice. Ikea se totiž v ČR představila poprvé v roce 1991, tehdy ještě ne v samostatném obchodním domě, ale v bývalém DBK. Pamatuju si, jak jsem tam šla jako dítě a jaký to byl zážitek! Za těch 20 let také vyšlo 20 katalogů Ikea v češtině. Škoda, že je nemám všechny doma, to bych opravdu chtěla! Máte doma nějaké staré české katalogy Ikea? Ikea si (a podle mě zcela právem) připisuje zásluhu na tom, že se Češi začali zajímat o bydlení a design, a to chce oslavit akcí s názvem Party roku 2011, kdy hlavním lákadlem je zítřejší sleva 20% na veškeré zboží!  

8 komentářů:

  1. Ado, úplně souhlasím s tím, že Ikea má svůj velký podíl na tom, že se Češi začali o bydlení zajímat. 2 roky po revoluci to musel být docela boom, když se tu Ikea poprvé objevila. V pátek mají otevřeno už od 6 hodin od rána, až do 2 hodin do noci. Dobrá párty! A sleva 20% je i o víkendu (to už ale jen na doplňky nabízené v přízemí obchodního domu. Asi tam zamířím, s balónkem v ruce ;-).

    OdpovědětVymazat
  2. jako neprazak jsem v DBK byla jen jednou, ale ikea jsem si zamilovala uz tehdy.. stare katalogy taky nekde mam, minimalne od 2007. ikea tady udelala velkou praci co se tyce moznosti zarizeni bydleni. a na zitrek chystam kolegovi s dodavkou obri seznam, pokud se to povede, usetrime diky oslave solidni castku za zarizeni noveho domecku.. tak si drzim pesti :)

    OdpovědětVymazat
  3. Môj najstarší český katalóg IKEA je z roku 1998 a úplne najstarší je nemecký IKEA 85/86.

    Bývanie v roku 1985 podľa IKEA a bývanie v socialistickom Československu - neporovnateľné.

    Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Šla jsem se podívat, nejstarší mám 1998, kam jsem zašantročila ty starší, to netuším. Chybí mi 1999, ostaní mám.
    Kupovala jsem ještě na Budějovické první kus nábytku z IKEA, byl to regál LACK. Tehdy měl jiné rozměry, než má dnes.

    Majka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, jezdila jsem ještě do DBK a katalogy taky mám už od devadesátých let. Nedavno jsem si je prohlížela a nejznámejší Klipan byl za dvojnásobní cenu.
    Dodnes používáme rozkládací jídelní stůl, šikmý peřiňák, který mi splnil sen o čtení a v posteli, dnes má v pokojíčku syn, taky skříně, ty už potřebují vyměnit.
    Mirka

    OdpovědětVymazat
  6. Staré katalogy pečlivě archivuju, jasně. Poprvé jsem byla v IKEA v Praze na Zličíně, krátce po otevření. Byla jsem úplně okouzlená.:-) Koupila jsem si bambusové prostírky, taky je ještě máme.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky archivuju ;) první věc co mám je papírové stínidlo na lampu - brácha jen kvůli němu jel přes celou Prahu ;) dodnes je máme v celém bytě mimo kuchyně - tedy už vyměněné. Po čem ještě toužím je veliká skříň se všemi těmi vychytávkami, jako jsou výsuvy na boty, kalhoty, šuplíčky ... bohužel na ni není místo.

    OdpovědětVymazat
  8. Pamatujete si, jak se za socialismu nesmělo v obchodě na nábytek ani sáhnout, natož ho vyzkoušet? Pak přišla IKEA do DBK a všude byly cedulky "Posaďte se" a "Vyzkoušejte". Bylo to jako zjevení :-)

    OdpovědětVymazat