Rozpustilé skleničky Busig

Foto: press galerie www.ikea.cz

K horkým letním dnům se podle mě výborně hodí veselé skleničky "Busig" z Ikea (sadu po 6 kusech pořídíte za 149 Kč). Ke skleničkám si navíc můžete pořídit i ubrousky, prostírání, podnos a příbory ze stejné série. Perfektní pokud máte chuť a náladu vnést si domů příchuť Orientu!

Plakáty pro interiérové blázny

Foto: Blue Art Studio

Při včerejším pravidelném večerním brouzdání na internetu jsem narazila na stránky Blue Art Studia, a zase mám další věc do svého Seznamu přání. Blue Art Studio je totiž internetový obchod, který nabízí celou řadu plakátů s motivy především klasických designových židlí, ale i jiných kusů nábytku a doplňků. Zkrátka naprosto vhodné plakáty pro interiérové blázny jako jsem já! Nejvíc se mi asi líbí tyhle dva plakáty, které jsem vybrala pro svůj blog. I ty ostatní ale stojí za zkouknutí!

Červená versus zelená

Foto: chic ada, chicada.blogspot.com

Už i sem na Sever dorazilo léto a sluníčko. Příroda tady hraje všemi barvami: zelená ostře kontrastuje s tradiční švédskou falunskou červenou a všechno je doplněno žlutými pampeliškami, bílými korunami jabloní a fialovými šeříky. Prostě nádhera! Mimochodem důvod, proč je většina švédských domů natřena červeně, je jednoduchý. Falunská červená barva (dle města Falun) byla velmi levná a zároveň výborně izoluje, vyrabí se totiž z odpadu měděné rudy.

Nejlepší loft je v Praze

Foto: Ateliéry Spektrum, www.idnes.cz

Dneska rána, když jsem si četla novinky z domova na www.idnes.cz, mě nejvíc upoutala a potěšila zpráva, že nejlepší loft na světě se nachází v Praze. Mám radost, že jsem zase jednou v něčem nejlepší! Nejlepší loft na světě vytvořily Ateliéry Spektrum a nachází se na pražském Smíchově. Více informací a obrázků najdete buď v článku na www.idnes.cz, nebo na stránkách www.ateliery-spektrum.cz. Mrkněte na to, stojí to za to!

Hoooodně prodloužený víkend

Foto: chic ada, chicadablogspot.com

Dneska odjíždím na 4 dny pryč na prodloužený víkend. Slibuju, že budu sbírat další tipy a nápady a po víkendu se zase trochu polepším, co se blogu týče! Mějte se hezky!

Hrnečky nejen pro děti


Určitě znáte (ať už z knížek, nebo z televize) příhody skřítků Mumínků, jejichž autorkou je Tove Janssonová. Podle mě jsou Mumínci a jejich kouzelný svět jedny z nejhezčích příběhů pro děti vůbec. Finská značka Arabia vyrábí keramické hrnečky a misky (Moomin collection) s originálními motivy Mumínků. Tyhle hrnečky jsou na celém Severu tak populární, že jsou předmětem sběratelských vášní nejedné maminky. Moje kamarádka jich má například od každého několik, aby je pak mohla měnit za jiné. Pokud máte také rádi Muminka, jeho maminku a další tvorečky, a pokud nemáte zrovna co sbírat :-), hrnečky z Moomin collection od Arabie si můžete koupit na www.finnishdesignshop.com.

Švédské kuchyňské vynálezy

Foto: chic ada, chicada.blogspot.com

Včera jsem psala o své návštěvě Národního muzea ve Stockholmu. V obchůdku jsem si potom prostě musela koupit tuhle utěrku/hadr na nádobí. Víte proč? Proto, že tahle utěrka/ hadr, kterou používáme denně a všichni, je švédský vynález. V roce 1949 ji vynalezl švédský inženýr Curt Lindqvist z Norrköpingu. Utěrka je vyrobena z přírodní celulózy a bavlněných vláken, takže je to naprosto přírodní a kompostovatelná. Navíc má neuvěřitelné absorpční schopnosti. Dalším švédským vynálezem a designovou ikonou je tento kartáček na nádobí nr1230, který v roce 1974 navrhli designéři Thomas Ahlström a Hans Elrich. Tento dnes už mnohými okopírovaný kartáček na nádobí byl jedinečný v tom, že byl jako první vybaven geniálními detaily jako jsou: háček na pověšení a "škrabacím okrajem". Dneska už nás to ani nenapadne, protože jsou to pro nás úplně běžné věci denní potřeby. Ale schválně si doma, až budete mít nádobí, zkuste jednou pořádně tenhle hadřík a kartáček prohlédnout!

Inspirace v muzeu

Foto: Nationalmuseum (nahoře), Hans Thorwid/Nationalmuseum (dole)

Doufám, že jste měli všichni krásný víkend. Já jsem mimo jiné o víkendu stihla návštěvu Národního muzea ve Stockholmu, které má úžasné umělecké sbírky. Kromě cenných obrazů tu najdete i rozsáhlou expozici užitého umění a designu. Chodila jsem tam skoro celé odpoledne jako v transu mezi "Rembrandtem", "Andersem Zornem", židlemi Vernera Pantona, vázami Alvara Aalta atd. Budova Národního muzea je majestátní, ale je v havarijním stavu a potřebuje opravu. U té příležitosti je v muzeu uspořádána výstava "Muzeum v novém světle", která odkazuje na probíhající stavební práce a zároveň na zásadní roli světla při vnímání uměleckých děl. Další zajímavostí v muzeu je sbírka plastových předmětů, které byly muzeu darovány. Na obrázku je pouze její část. Jsem plná dojmů a inspirace, chcete-li i vy vědět víc o sbírkách švédského Národního muzea, podívejte se sem.

Hezký pátek a celý víkend!

Foto: chic ada, chicada.blogspot.com

Za chvíli vyrážím pryč z města na venkov na prodloužený víkend. Už se těším. Přeju všem hezký zbytek pátku a fajn strávený víkend!

Možná "můj nový přítel"


Musím se vám svěřit: mám novou lásku, a to tenhle porcelánový set "Mon Amie" (můj přítel) od Rörstrand. Dekor s modrými květy, navržený designérkou Marianne Westman už v 50. letech, se stal jakousi klasikou a symbolem firmy Rörstrand. A nyní je zpátky v podobě moderního kalíšku bez ouška a talířku. Dneska jsem set viděla naživo v obchodě a naprosto jsem se zamilovala!

Lampičky za okno

Foto: BENGT & LOTTA

Předevčírem jsem psala o železných výrobcích švédské značky BENGT & LOTTA, a to jsem ještě netušila, že ten samý den narazím v obchodě na tyhle lampičky od nich. Chtěla bych si pořídit dvě nové lampičky na parapet za okno a myslím, že tyhle by v kontrastu s bílým interiérem vypadaly moc dobře. Jen nevím, jestli chci tu "bonbónovou" nebo tu "čokoládovou". To je dilema!

Färg&Form


Další mojí oblíbenou švédskou značkou je Färg&Form. Jedná se o firmu, která nabízí jednak své vlastní designové produkty, ale spolupracuje i s externími designéry. Pro letošní jaro-léto je novinkou kolecke Löv/Leaf (obrázek) od designérky Nancy Bladfält. V sortimentu Färg&Form najdete všechno možné od prostírání, přes vykrajovátka až po rohožky. Pokud jste někdo byl ve Švédsku tak vaší pozornosti určitě neunikli různé předměty s motivem stylizovaného losa, které taky pocházejí od Färg&Form.

Bengt & Lotta

Foto: koláž z obrázků z GrantRum

Jednou z mých absolutně nejoblíbenějších švédských designových značek je BENGT & LOTTA. Firmu BENGT & LOTTA AB, Sweden si spolu v roce 1990 založili ilustrátoři a designéři Lotta Glave a Bengt Lindberg. Navrhují a vyrábějí dekorativní předměty, které vycházejí z tradice lidového umění, ale nepostrádají zároveň humor, originalitu a punc modernosti. Naprostá většina jejich výrobků je z železa. Jsou to především železné svícny, věšáčky, držáčky, tácy, ale i lampy, nábytek a šperky. Jejich věci jsou tak originální a jiné, že si je určitě s nikým jiným nespletete. Já sama mám od BENGTa & LOTTy "svícen - železného koníka" a mám spadeno na pár dalších věcí. Na celou jejich kolekci se můžete podívat na www.bengt-lotta.se.

Pěkný víkend!

Foto: chic ada, chicada.blogspot.com

Konečně se i tady na Severu udělalo hezky. Tak toho musím využít. Doufám, že se taky máte fajn. Hezkou sobotu a neděli!

Přáníčka Beaumonde

Foto: Beaumonde (nahoře), chic ada (dole)

Vy, kdo sledujete můj blog pravidelně, už víte, že kromě nábytku je další mojí vášní "papírnictví". Všechno hezké z papíru mě přitahuje úplně magickou silou. A tak mám vždycky radost, když mám důvod něco papírového koupit. Tentokrát je ten důvod parádní. Můj dědeček slaví velikánské narozeniny, a jelikož nemůžu být na oslavě, tak aspoň pošlu přáníčko. Při té příležitosti jsem právě objevila úžasná přání, balicí papíry a pohledy od firmy Beaumonde. V nabídce Beumonde najdete přáníčka pro všechny věkové skupiny, s originálním designem, veselými nápady, ale i klasičtější kousky. Já jsem pro dědečka vybrala přání Saint Germain (obrázek dole) od grafického designéra a ilustrátora Kelly Hyatta. Na celou nabídku Beaumonde se můžete mrknout tady.

Snídaně s Höganäs Keramik

Foto: Höganäs Keramik (nahoře), chic ada (dole)

Když jsem ve Švédsku, vždycky snídám z keramického nádobí značky Höganäs Keramik. Výrobky Höganäs Keramik jsou typickým příkladem švédského designu, kde forma a barva jdou ruku v ruce s funkcí. Jejich nádobí by se asi nejlépe dalo charakterizovat jako "přirozeně krásné", vycházející z blízkého vztahu k přírodě a půdě. Letos slaví Höganäs Keramik 100 let, a proto na trh zavádí celou řadu nových výrobků (například hrnek Flora, viz. horní obrázek). Více o Höganäs Keramik a jejich sortimentu se můžete dozvědět zde.

Žárovky dekorativně zavěšené

Foto: chic ada (vlevo), 101 Woonideeën (vpravo)

Ve Stockholmu je zima a sychravo, a tak jsem se včera stavila na horkou čokoládu v jedné moc útulné kavárně Chokladkoppen ve starém domě na Gamla Stan. Místo lustrů tam mají zavěšené jenom žárovky na silných lanech a vypadá to moc dobře. Hned jsem si vzpomněla, jak jsem před pár měsíci narazila na holandskou internetovou stránku 101 Woonideeën plnou bezvadných nápadů na tvoření (včetně návodů a obrázků, i když v holandštině!). Jedním z takových "udělej-si-sám" tipů je právě zavěšení skupiny žárovek dekorativním způsobem. Více nápadů a tipů najdete na www.woonideeen.nl. Třeba je v tom ošklivém počasí využijete!

Jarní Stockholm

Foto: chic ada, chicada.blogspot.com

Omlouvám se všem věrným čtenářům za kratší pauzu na blogu. Ode dneška to už snad bude lepší. Slibuju.
Pro začátek tady pár rychlých obrázků z jarního Stockholmu. Hezký den!